top of page

Acerca de

OVER MIJ

Ik ben begonnen met schrijven op mijn vijftiende, toen ik filmrecensies schreef voor de fansite van een paar vrienden. Na de middelbare school heb ik Theater,- Film- en Televisiewetenschappen gestudeerd in Utrecht. Tijdens die studie ben ik fictie gaan schrijven. Eerst filmscripts, en later proza, toen ik merkte dat ik dan geen boterhammen voor een hele filmcrew hoefde te smeren voordat ik een verhaal af kon maken.

 

Na Utrecht ben ik Creative Writing gaan studeren op ArtEZ in Arnhem. Een licht bewerkt deel uit mijn afstudeerwerk werd datzelfde jaar genomineerd voor de eerste Joost Zwagerman Essayprijs. Sindsdien heb ik fictie geschreven voor Tijdschrift G. en Bozar, essays en recensies voor Vooys, De Reactor, Mr. Motley en Cineville, ben ik geselecteerd voor de Parijsresidentie van deBuren, en heb ik vier jaar meegewerkt bij de voorjury van de Turing Gedichtenwedstrijd.

 

Bij de avondenredactie van Perdu heb ik een aantal programma’s gemaakt over science-fiction. Met de kennis die ik daar heb opgedaan heb ik twee cursussen sci-fi schrijven gegeven bij het Leidsch Academisch Kunstencentrum en heb ik voor Extra Extra een weekend georganiseerd over science fiction en sensualiteit. Ik ben ook bezig met mijn prozadebuut. Naast schrijven zet ik me ook in voor een aantal activistische organisaties en help ik met het bouwen van een theater in mijn wijk.

Ik geloof dat esthetica het tegenovergestelde moet zijn van anesthetica. Mijn belangrijkste doel met mijn verhalen is dat ze lezers energie geven, wakker maken, ze het gevoel geven dat ze vrijer zijn dan ze dachten, dat er meer mogelijk is dan ze aannamen. Mentaal t-shirtweer. Als belangrijk deel van dat project wil ik experimenteren met vormen en genres die naar mijn smaak nog te weinig vertegenwoordigd zijn in de Nederlandstalige letteren. Momenteel richt ik me vooral op sience fiction, maar ik weet dat ik teveel ADD heb om ooit lang bij één manier van schrijven te blijven hangen.

Max Urai Frontaal voordracht fictie science-fiction

Foto: Purdey van Dijke

BIO'S

[14 WOORDEN]

Max Urai (1991) is de beste biseksuele Hongaars-Nederlandse korte-verhalenschrijver van Leiden.

[50 WOORDEN]

Max Urai (1991) heeft fictie gepubliceerd in Tijdschrift G. en 21 Magazine, essays en recensies geschreven voor Mr. Motley, Vooys en De Reactor, programma’s gemaakt voor Perdu en Extra Extra, en workshops gegeven bij het Leidsch Academisch Kunstencentrum en ArtEZ Arnhem.

[100 WOORDEN]

Max Urai (1991) is schrijver en programmamaker. Zijn verhalen, essays en recensies verschenen onder andere bij Nooit Meer Slapen, Mr. Motley en De Reactor. Hij was redacteur bij Perdu en maakte sci-fi programma’s voor Extra Extra. Zijn verhaal “Reiziger” werd in 2021 in het Pools, Hongaars en Engels vertaald gepubliceerd in 21 Magazine. Naast zijn eigen creatieve werk geeft hij cursussen en workshops over science-fiction. Hij woont samen in Leiden met iemand die meerdere zwaarden heeft.

bottom of page